Notarisering av dokument

Notarisering av dokument: En översikt och varför det är viktigt i internationella ärenden

Vid internationella ärenden kan en notarisering av dokument vara en nödvändig process för att säkerställa att ett dokument är giltigt och erkänns av myndigheter i andra länder. I denna artikel går vi igenom vad notarisering av dokument innebär, varför det kan krävas, och hur du kan få hjälp med att genomföra processen. Vi på Apostille24 är din pålitliga partner för att säkerställa att dina dokument blir korrekt legaliserade, både för inrikes- och internationell användning.

Drop-In Stockholm

Behöver du få ditt dokument legaliserat snabbt? Vi erbjuder hjälp direkt utan att behöva vänta på handläggningstider. Hos oss kan du få dokument stämplade på plats och få dem klara inom några minuter. Vårt kontor ligger på Kungsgatan 37, 5:e våningen (hiss finns), och vi har drop-in mellan 08.30-16.30 varje vardag. Vi kan även hjälpa till på andra tider efter överenskommelse. Kom förbi, eller ring oss för att boka tid.

Vad innebär notarisering av dokument?

Notarisering av dokument är en process som gör dokumentet giltigt för användning i ett annat land. Det handlar om att bekräfta att dokumentet är autentiskt och att underskriften eller stämpeln på dokumentet är officiell. Ett annat vanligt behov när ett dokument behöver en notarisering är att det även behöver stämplas med en Apostille, vilket är en form av certifiering som används i länder som är medlemmar i Haagkonventionen från 1961.

Apostille-stämpeln intygar att ett dokument har granskats och godkänts av en behörig myndighet, exempelvis en Notarius Publicus, vilket gör det internationellt giltigt utan att behöva gå via ambassader eller konsulat.

När och varför krävs notarisering av dokument?

Notarisering kan krävas i många olika sammanhang, särskilt när du behöver använda dokument i ett annat land, exempelvis:

  • Affärstransaktioner: Om du ska signera kontrakt eller göra affärer i ett annat land, kan du behöva legalisera dina företagsdokument.
  • Juridiska ärenden: I samband med arv, testamente eller domstolsbeslut som behöver erkännas internationellt.
  • Vid öppnande av nytt bankkonto (t.ex revolut
  • Utbildning och arbete: Om du ska studera eller arbeta utomlands kan du behöva legalisera betyg, examen eller andra personliga dokument.
  • Äktenskap och familjerätt: Om du ska gifta dig eller hantera familjerättsliga ärenden utomlands kan dokument som vigselbevis eller födelsebevis behöva legaliseras.
  • Visumansökningar: För de som planerar att resa till eller studera i ett annat land kan Notarius Publicus hjälpa till med att notarisera dokument som krävs för visumansökan. Detta kan inkludera allt från personbevis till inbjudningsbrev.
  • Öppnande av bankkonto: Många banker, särskilt de som erbjuder digitala tjänster som Revolut, kräver att vissa dokument är behandlade. Notarius Publicus kan hjälpa dig med detta, vilket underlättar processen att öppna ett bankkonto.
  • Inbjudan Schengenvisum: Om du bjuder in någon från ett land utanför Schengenområdet att besöka dig i Sverige, kan du behöva ett inbjudningsbrev. Notarius Publicus kan notarisera detta dokument, vilket ökar dess trovärdighet hos Migrationsverket.

Hur fungerar notarisering av dokument?

Processen för att notarisera ett dokument varierar beroende på vad för typ av dokument det handlar om och vilket land det ska användas i. Vanligtvis innebär det att ett officiellt dokument (som exempelvis ett testamente, ett födelsebevis eller ett certifikat) först ska verifieras av en behörig myndighet i det land där dokumentet är utfärdat.

För svenska dokument är det ofta Notarius Publicus som verifierar äktheten av dokumentet, varefter dokumentet kan få en Apostille-stämpel om det ska användas internationellt. Det är viktigt att komma ihåg att inte alla länder är medlemmar i Haagkonventionen, vilket innebär att vissa länder kan kräva andra former av notarisering.

Hur kan du få en Apostille på dina dokument?

Om du behöver notarisering av ett dokument för att använda det utomlands, kan det krävas att du får en Apostille på dokumentet. En Apostille är en internationellt erkänd stämpel som intygar dokumentets äkthet och godkännande. Denna stämpel gör att dokumentet accepteras i alla länder som är medlemmar i Haagkonventionen.

Behöver du hjälp med notarisering? Klicka här för att läsa mer om hur vi kan hjälpa dig.

Hur kan Apostille24 hjälpa dig med notarisering?

Vi erbjuder en enkel och effektiv lösning för notarisering av dina dokument. Här är några sätt vi kan hjälpa dig:

Expertis: Vårt erfarna team av Notarius Publicus ser till att din dokumentation följer gällande regler och att dokumentet är korrekt intygat för att möta internationella krav.

Apostille: Vi hjälper dig att få en Apostille på dina dokument, vilket gör dem giltiga för användning i alla länder som är medlemmar i Haagkonventionen.

Legalisering: Utöver Apostille hjälper vi dig även med legalisering av dokument hos Utrikesdepartementet (UD) eller relevant ambassad, om det krävs för att dokumenten ska vara giltiga i det aktuella landet.

Översättning: Vi erbjuder även hjälp med översättning av dokument, om det behövs för att de ska kunna användas utomlands.

Notarisering: Självklart utför vi även alla typer av notariseringar, inklusive att bevittna underskrifter, bestyrka kopior och intyga innehållet i dokument.

Smidig process: Vi gör hela processen enkel och snabb, och vi guidar dig genom varje steg så att du kan känna dig trygg och säker i din dokumenthantering.

Hjälp på plats eller online: Oavsett om du behöver hjälp på vårt kontor i Stockholm eller via våra online-tjänster, är vi här för att hjälpa dig.

Legalisering av dokument och internationella affärer

Vid internationella affärer är det inte ovanligt att företag och myndigheter kräver att dokument ska legaliseras för att säkerställa deras äkthet. Exempelvis kan ett företag som ska etablera sig i ett nytt land behöva legalisera sina registreringsdokument för att de ska accepteras av myndigheter och andra aktörer. 

Genom att få dokumenten legaliserade, kan företag undvika juridiska problem och säkerställa att deras affärsverksamhet går smidigt även på en internationell marknad. Innan ett dokument kan bli legaliserat krävs ofta en notarisering av Notarius Publicus.

Slutsats om notarisering av dokument

Notarisering är en viktig process för att säkerställa att dina dokument är giltiga och accepterade i andra länder. Genom att förstå när och varför notarisering krävs, samt hur du kan få hjälp med att få en Apostille på dina dokument, kan du navigera internationella ärenden med lätthet. Med hjälp av Apostille24 kan du vara säker på att din dokumentation hanteras korrekt och professionellt, oavsett om det gäller affärstransaktioner, juridiska ärenden eller personliga behov.

Läs mer om legalisering på Utrikesdepartementets hemsida

Om du vill lära dig mer om hur du kan legalisera dokument och vad som krävs i olika sammanhang, kan UD’s hemsida vara en bra resurs. Här hittar du mer detaljerad information om hur processen går till och vilka dokument som behöver legaliseras för att användas internationellt. Viktigt att veta är att det i många fall krävs att ett dokument blir notariserat av Notarius Publicus innan ett dokument kan bli legaliserat av UD.

Kan en Notarius Publicus utfärda Apostille?

Ja, en Notarius Publicus är den enda personen som kan utfärda en Apostille i Sverige, tack vare det förordnande de fått från Länsstyrelsen. När en Apostille stämplas på ett dokument, intygar den att dokumentet är autentiskt och giltigt för internationell användning, vilket gör att det inte behöver gå via ambassader eller konsulat.

Vanliga frågor – FAQ

Vad betyder notarisering?

Notarisering är en process där en Notarius Publicus, en jurist utsedd av Länsstyrelsen, intygar att en namnteckning på ett dokument är äkta, att en kopia av ett dokument överensstämmer med originalet, eller att innehållet i ett dokument är korrekt.

Vad är en notarisering?

Kort sagt kan man säga att en notarisering är en bekräftelse på att något är äkta och korrekt. Det finns olika typer av notariseringar beroende på vad som ska intygas. Notarisering är ofta ett första steg i en process för att få dokument giltiga för användning utomlands, till exempel genom en Apostille-stämpel.

Vad är skillnaden mellan en apostille och en legalisering?

En apostille är en form av legalisering, men det finns också andra former av legalisering som kan krävas beroende på det land där dokumentet ska användas. Legalisering är en process där en myndighet eller av myndighet auktoriserad person verifierar att ett dokument är utfärdat av en myndighet och undertecknad av behörig tjänsteman. En apostille är en speciell form av legalisering som används för att verifiera att ett dokument är giltigt i ett annat land. En Apostille är en internationellt erkänd form av legalisering.

Vilka länder använder apostille?

Många länder använder apostille för att legalisera dokument som ska användas i andra länder. Det finns ett antal länder som har skrivit under Haagkonventionen av 1961, som är en internationell överenskommelse för användning av apostille. Länder som har skrivit under konventionen inkluderar Sverige, Spanien, Estland, USA, Storbritannien, Australien, Nya Zeeland, och många fler.

Var kan jag få en apostille?

I Sverige är det endast jurister som har ett förordnade från Länsstyrelsen som Notarius Publicus som har rätt att utfärda Apostille. En Notarius Publicus jobbar inte för staten utan har fått ett s.k statligt förordnande genom Länsstyrelsen som ger dem rätten att utfärda vissa stämplar och intyg.

Vilka dokument kan apostilleras?

Vanligtvis alla typer av offentliga dokument, såsom födelse- och dödsbevis, giftorätts- och skilsmässointyg, examensbevis, utdrag ur belastningsregistret, auktoriserade översättningar och liknande.

Behöver jag få Apostille på mitt dokument om jag ska använda det i ett annat land?

Det beror på vart du ska använda dokumentet och vilken nation det kommer från samt vilket krav de som efterfrågat dokumentet har ställt. Haagkonventionen gäller för ca 106 länder, och om båda länderna är medlemmar i konventionen, krävs en apostille.

Hur mycket kostar det att få en apostille?

Det kostar 499 kronor att få en Apostille på ett fysiskt dokument.

To Top

Crop Image