Användning av dokument utomlands. Haagkonventionen gör det enkelt

Att använda svenska dokument utomlands, som födelsebevis, examensbevis eller domstolsbeslut, kan innebära en del pappersarbete och vara en tidskrävande process. Men tur nog finns det en lösning som underlättar processen avsevärt: Haagkonventionen.

Haagkonventionen är ett internationellt avtal med över 120 länder. Syftet är att förenkla legalisering av offentliga dokument för användning i andra länder. Tack vare konventionen behöver du bara en stämpel, en Apostille, för att länderna ska godkänna ditt dokument.

Vilka länder är med i Haagkonventionen?

Du kan hitta en uppdaterad lista över alla medlemsländer på Haagkonventionen på [länk till Haagkonferensen för internationell privaträtt]. För att vara säker på att Apostille gäller för ditt dokument, är det bra att kontrollera om landet du ska besöka är med i konventionen.

Vad är en Apostille?

En Apostille är som ett internationellt godkännande för dina dokument. Det är en stämpel eller ett intyg som bekräftar att ett dokument är äkta och giltigt i alla länder som har skrivit under Haagkonventionen.

Tänk dig att du ska använda ett svenskt dokument utomlands, till exempel ett födelsebevis. För att myndigheterna i det andra landet ska acceptera dokumentet behöver de vara säkra på att det är äkta. Det är här Apostille kommer in i bilden.

En Apostille intygar att signaturen, stämpeln eller sigillet (en slags officiell stämpel som ofta används av myndigheter och domstolar) på dokumentet är äkta och att personen eller myndigheten som utfärdat handlingen har rätt att göra det. Med en Apostille slipper du krånglig och tidskrävande legalisering via ambassader eller konsulat.

Exempel på dokument som kan behöva en Apostille:

Vem utfärdar en Apostille i Sverige?

I Sverige är det Notarius Publicus som är behörig att utfärda en Apostille. En Notarius Publicus är en jurist som utsetts av Länsstyrelsen och som har till uppgift att bland annat utfärda Apostiller och bevittna namnteckningar.

Fördelar med Haagkonventionen:

  • Enkel process: Istället för en legaliseringsprocess med flera steg räcker det med en Apostille.
  • Snabb handläggning: Processen av att få en Apostille är betydligt snabbare än traditionell legalisering.
  • Lägre kostnader: Att få en Apostille utfärdad är oftast billigare än traditionell legalisering.
  • Ökad säkerhet: Apostille-stämpeln ger en garanti på att dokumentet är äkta och giltigt, vilket minskar risken för bedrägerier.
To Top